Graffiti for peace begins – Η τέχνη του Graffiti ενώνει τους Νέους της Κύπρου

Η πρωτοβουλία “Graffiti for Peace” έχει ως στόχο να προωθήσει μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης μεταξύ των νέων της Κύπρου μέσω της τέχνης του graffiti.

Απευθύνεται σε νέους άνω των 16 χρονών και δεν έχει κόστος συμμετοχής. H Campuscy είχε μία ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Project Manager της πρωτοβουλίας, Πέτρο Ηρακλέους.

Χαίρεται Πέτρο, αρχικά θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία;
Το “Graffiti for Peace”είναι ένα project που είχα εισηγηθεί στο “Youth Power”, για τον πρώτο γύρο μικρών επιχορηγήσεων, τον περασμένο Μάρτιο. Είχα την στήριξη της Ελληνοκυπριακής οργάνωσης “Peace Centre” και της Τουρκοκυπριακής οργάνωσης καλλιτεχνών “E.M.A.A: European- Mediterranean Art Association”. Το project ασχολείται με την τέχνη του graffiti, έχει επιλεχθεί αυτή η μορφή τέχνης διότι το graffiti είναι μέσο έκφρασης επαναστατικών ιδεών. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση το graffiti έχει επιλεχθεί για να σταλούν τα μηνύματα της ειρήνης και της συμφιλίωσης.

Υπάρχει όμως και το στερεότυπο ότι η τέχνη του graffiti είναι μία μορφή βανδαλισμού, πώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα καταφέρει να σπάσει το συγκεκριμένο στερεότυπο και να περάσει παράλληλα και το μήνυμα της ειρήνης;
Κοίταξε, αν και δεν είμαι καλλιτέχνης graffiti επειδή όμως έχω συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με καλλιτέχνες graffiti, τα υβριστικά και τα οπαδικά συνθήματα όπως και τα ναζιστικά σύμβολα δεν αποτελούν graffiti. Το να πιάνεις δηλαδή ένα σπράυ και να γράφεις στους τοίχους οι καλλιτέχνες graffiti δεν το αναγνωρίζουν ως τέχνη. Οι καλλιτέχνες για να ζωγραφίσουν σε τοίχους παίρνουν τη σχετική άδεια από τον ιδιοκτήτη, εμείς όμως δεν θα ζωγραφίσουμε πάνω σε τοίχους αλλά σε ειδικούς πίνακες που έχουν αγοραστεί για το συγκεκριμένο σκοπό και οι συμμετέχοντες θα ζωγραφίζουν πάνω σε αυτούς.

Ένας από τους στόχους είναι και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, ποιες δράσεις θα γίνουν στα πλαίσια της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας;
Το project θα υλοποιηθεί σε 4 φάσεις. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης καλλιτέχνες από διάφορους χώρους θα μιλήσουν για την πολιτικοποίηση της τέχνης και πως μέσω της τέχνης μπορούν να στείλουν μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης, μέσω video projector θα δείξουμε graffiti διασήμων καλλιτεχνών όπως ο Banksy και ο Έλληνας καλλιτέχνη Bleeps. Στη συνέχεια θα υπάρξει μία συζήτηση και ακολούθως διάφορα εργαστήρια έτσι ώστε οι συμμετέχοντες και από τις δύο κοινότητες να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους, ακολούθως οι καλλιτέχνες θα δείξουν βασικές αρχές του graffiti και θα κάνουν μαθήματα graffiti στους συμμετέχοντες, δηλαδή δεν χρειάζεται οι συμμετέχοντες να έχουν από πριν κάποιες δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάση οι συμμετέχοντες θα καλεστούν ατομικά να δημιουργήσουν το δικό τους σχέδιο μέσω του οποίου θα διαφανούν οι αντιλήψεις τους σχετικά με την ειρήνη και τη συμφιλίωση στην Κύπρο. Ήδη, από την πρώτη φάση θα έχουν διδαχθεί πώς να χρησιμοποιούν το σπράυ, ακόμη μπορούν να ετοιμάσουν και από πριν ένα προσχέδιο πάνω σε ένα χαρτί. Στη δεύτερη φάση θα υπάρξει επίδειξη από τους καλλιτέχνες για το πώς δημιουργούμε ένα graffiti και επίδειξη πάνω σε stencil. Το stencil είναι ειδική τεχνική στο graffiti που χρησιμοιποιείται από πολλούς διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Banksy, συγκεκριμένα κόβουμε το χαρτί και ζωγραφίζουμε το σχέδιο που θα θέλαμε να κάνουμε και ακολούθως το βάζουμε πάνω στην επιφάνεια που θέλουμε να κάνουμε το graffiti, η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται για να γίνει ένα graffiti γρήγορα. Στην τρίτη φάση θα δημιουργηθούν μεικτές ομάδες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και κάτω από την καθοδήγηση ενός καλλιτέχνη graffiti θα δημιουργήσουν το δικό τους graffiti. Τέλος, στην τέταρτη φάση θα υπάρξει έκθεση των έργων για το ευρύτερο κοινό, στην Λεμεσό και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Πέρα από το κίνητρο της δημιουργίας νέων γνωριμιών και της νεανικής ατμόσφαιρας τι άλλο έχουν να αποκομίσουν οι νέοι μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία;
Πιστεύω ότι πολλοί νέοι θα θέλουν να μάθουν για την τέχνη του graffiti η οποία είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό και θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν εντελώς δωρεάν τα σπράυ. Ακόμη, προσωπικά πιστεύω ότι είναι μία καλή ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νέοι μέσω κοινών δρατηριοτήτων. Επιπλέον, πιστεύω ότι είναι μία ευκαιρία να καταρρίφθούν κάποια στερεότυπα που έχει η μία κοινότητα για την άλλη.

Όπως μας είχες αναφέρει το “Graffiti for Peace” επιχορηγείται από το πρόγραμμα μικρών χορηγιών “Youth Power”, θα μπορούσες να μας μιλήσεις λίγο για το συγκρκριμένο πρόγραμμα.
Το Youth Power αποτελείτε από διάφορες οργανώσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου οι νέοι να εμπλακούν περαιτέρω στα κοινά.

Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι πώς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας;
Έχουμε δημιουργήσει ομάδα στο Facebook με τίτλο “Graffiti for Peace” , ακόμη μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω email graffitiforpeace@hotmail.com και μέσω τηλεφώνου στο +357-99875558.
Ευχαριστούμε για τη συνομοιλία και ευχόμαστε κάθε επιτυχία.
Ευχαριστώ επίσης.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
Youth Power Cyprus: http://youthpowercyprus.org/
Γενικές Πληροφορίες για την πρωτοβουλία “Graffiti for Peace”:
http://youthpowercyprus.org/activities/current-activities/graffiti-for-peace1

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα campuscy.

Advertisement

One thought on “Graffiti for peace begins – Η τέχνη του Graffiti ενώνει τους Νέους της Κύπρου

  1. Reblogged this on Open Cyprus Europe 2012 and commented:
    Graffiti for Peace – The “Graffiti for Peace” is a project I’d recommend the “Youth Power”, for the first round of small grants, in March. I had the support of the Greek Cypriot organization “Peace Centre” organization and Turkish Cypriot artists “EMAA: European-Mediterranean Art Association”. The project deals with the art of graffiti, has chosen this form because the graffiti art is a means of expression of revolutionary ideas. In this case, however, the graffiti has chosen to send messages of peace and reconciliation.

Comments are closed.